RIAI Scott Tallon Walker Student Excellence Award

Scott Tallon Walker Architects are delighted to be associated with the RIAI in the launch of the “RIAI Scott Tallon Walker Student Excellence Award” (the former RIAI Travelling Scholarship student award) in memory of Scott Tallon Walker Architects’ three founding partners, Dr. Michael Scott, Dr. Ronald Tallon and Robin Walker.

img79

“The award aims to promote the study of contemporary architecture, encourage and foster architectural excellence among the student body, encourage and facilitate communications between the schools and provide a basis for growing awareness of the architecture in society through exhibitions and publications supported by the RIAI”.

Scott Tallon Walker fully supports the RIAI’s overall aims for the Travelling Scholarship competition and has donated €5,000 as a total annual prize fund. The submissions for this award formed part of an exhibition at the RIAI Annual Conference on the 25th and 26th of November 2016.

The competition was open to final year architecture students in the Island of Ireland. Entrants submitted an A1 collage of hand-drawn sketches, concept ideas, technical investigations, final design solutions, 3-D representations, and photographs of models illustrating their final year work.

 

Congratulations to the winner Sean Mahon, to Matthew Webb (second place), and to Kate Rushe and Orla O’Donnell (joint highly commended)!

RIAI Scott Tallon Walker Student Excellence Award in Architecture 2016

Posted in Uncategorized | Tagged , , | Leave a comment

Scott Tallon Walker at No 7 in the Top 10 Medical & Health Architects in the UK

Scott Tallon Walker Architects are delighted to announce our position at No 7 in the Top Ten Medical & Health Architects in the UK. The latest league table is represented in the latest Edition of the Economic & Construction Market Review which indicates a long term increase in the value of contracts awarded in the Health Sector.

p4pbt-atrium-entrance-view-colours

Scott Tallon Walker are currently leading the design of the new Proton Beam Therapy Centre and Cancer Hospital at University College London, and a new Private Patient Unit, for Nuffield Health, at Barts in the City of London. We are also the undertaking the Supervisory role for the new Phase 5 development (Ambulatory Centre for Head & Neck, Ear Nose and Throat services) at UCLH, in addition to other works at Guy’s and St Thomas Hospital and for Alliance Medical Ltd.

typical-ward-bedroom-image-01-enhanced-option

Our Healthcare team in London has grown significantly in the last year, and we look to build on this expansion in the coming year .

Posted in Uncategorized | Tagged , | Leave a comment

Keeper’s House and Lodge has been shortlisted in this year’s World Architecture Festival Awards.

Scott Tallon Walker Architects are delighted that Keeper’s House and Lodge has been shortlisted in this year’s World Architecture Festival Awards.

STW-WHSE-0014-logo

Elevated above a river meander, the site of Keeper House is bounded within a Special Area of Conservation encompassing magnificent mature trees. A Neolithic ring fort to the north east, bears witness to the providence of the land. Views of distant mountains emerge through the trees to the east and south.

The client sought a contemporary design approach to capture the unique characteristics of the site, to include a house and a separate lodge with its own aspect and privacy. The brief proposed a low energy design, maximising visibility, connectivity and enjoyment of the natural habitat as project criteria.

The scheme is set out around a three sided walled garden, gathering vehicles in a sheltered courtyard. The south wall shifts in plane to form a shared plantroom, while also creating privacy between each dwelling. Distant views are screened, to be later revealed when entering the main social space of each house.

img5

Common design elements are applied with subtle variation to each dwelling. Higher ceiling to social spaces, creates a dominant roof plane that floats over courtyard walls to announce entry.

The main house faces south and east, with a central kitchen core that divides the plan into entrance hallway, dining area, study and living space. The lodge faces west; a distilled version of the main house plan.

STW-WHSE-0038

Internally, the visual dominance of tree foliage through floor to ceiling glass gives seasonal definition. Bedrooms are arranged adjacent to the line of the courtyard wall, each room having direct garden access, with an external fern garden, outside shower and hot tub off the master en-suite. To the south, the connecting wall is planted with trained fruit trees, and forms a backdrop to a pathway which includes viewing platforms, and the river bank below, further harmonising landscape, architecture and occupant.

STW-WHSE-0011

Submission

World Architecture Awards 2016 – House – Completed Buildings

Keeper House

Posted in Uncategorized | Tagged , , | Leave a comment

55th Particle Therapy Co-operative Group Conference

Scott Tallon Walker and the project delivery team will be attending the 55th Particle Therapy Co-operative Group Conference and Exhibition in Prague from May 22nd to May 28th. We will be located at stand number 22-24.

Please drop by and visit us:

55th Particle Therapy Co-operative Group Conference

STW are the lead consultant in a team of five corporations working together to deliver the new Proton Beam Therapy unit in London.
The project team consists of STW, Campbell Reith, WSP & CCRD, Harley Haddow and Bouygues UK.

The 34,600 m2 facility is currently under construction in the heart of London at Grafton Way, next to University College of London Hospital, on Tottenham Court Road. When completed, it will offer a world-leading new radiotherapy to patients, which targets tumours more precisely.

Posted in Uncategorized | Tagged , , | Leave a comment

Just opened: a new home for clinical research department at UCLH

Scott Tallon Walker Architects are pleased to announce the successful completion of a new purpose built research facility for UCLH. The NIHR UCLH Clinical Research Facility (CRF) is a facility dedicated to experimental medicine and clinical research. CRF have moved from their previous home in the A&E department of the main hospital to the 4th floor of 170 Tottenham Court Road, a 2 minute walk away. The newly remodelled space provides Clinical space, a 9 bedded bay, 7 clinical rooms, 2 single rooms with en-suites, a laboratory, a dispensing pharmacy and working space for specialist clinical and administrative staff.

The facility provides a coordinated infrastructure to support patients and volunteers and help clinical investigators to conduct clinical research safely, efficiently and cost-effectively.

No. 170 Tottenham Court Road was originally designed as an office block so accommodating the services for clinical and research use, and providing an accessible and welcoming department, presented a major challenge for STW and the engineers.

Additional plant room space was required on the floor and part of the basement car park was utilised for storage and changing areas. We worked closely with the users to ensure their furniture and equipment could be accommodated and to build a department that met stringent clinical standards whilst using colours and finishes to enhance the bright friendly atmosphere. The project was constructed to a tight deadline and the client was very happy it was completed on time, to such a high standard.

UCL Hospitals Biomedical Research Centre

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Irish Independent Property Industry Excellence Awards

Interior_Mater_Hospital_Peter_Cook_STW

Scott Tallon Walker are pleased to announce that the Whitty Building at the Mater Misericordiae University Hospital has won the Infrastructure of the Year Award at the Irish Independent Property Industry Excellence Awards.

The Mater Misericordiae University Hospital is the major acute teaching hospital serving a local population catchment of 185,000 in Dublin’s north inner city. The 600 bed hospital is the national referral centre for a range of specialties including cardiac surgery, heart-lung transplant and spinal injuries, and is one of 8 designated national cancer care centres in Ireland.

The design solution was a 65,000sqm nine-storey over double-basement extension to the existing hospital, providing 12 state of the art operating theatres including a hybrid theatre, emergency department, 11 outpatient clinics, diagnostic imaging including MRI, and CT, intensive care and high dependency units.

img3 mater

Designed to far exceed the requirements for a BREEAM ‘Very Good’ rating, the building provides a sustainable, uplifting, healing environment for the delivery of 21st century healthcare.

Congratulations to all the project team on this well deserved award!

Donal Blake

donal.blake@stwarchitects.com

Project Director

img8b  Front_of_Building_Main_Photo_Mater_Hospital_Paul_Tierney_STW

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Keeper House and Mater Misericordiae University Hospital by Scott Tallon Walker Architects are shortlisted for the RIAI Public Choice Awards 2015

Keeper House and Mater Misericordiae University Hospital are among 36 projects shortlisted for this year’s Irish Architecture Awards, which were announced last week by the Royal Institute of the Architects of Ireland (RIAI).

The Shortlist of 36 Projects is decided by the Jury and the RIAI is delighted to announce its Public Choice campaign. The public has the chance now to participate and vote for their favourite project from the shortlist. The online voting will be live from 27 May until 17 June at midday.

Here is the Public Choice site: irisharchitectureawards.ie/public-choice/

The RIAI Irish Architecture Awards are in their 26th year and the main focus in the Institutes remit campaign to communicate to the public the value that contemporary architecture makes to society. The awards coincide with Ireland’s Year of Design, ID2015 of which the RIAI is a key partner.

Interior_Mater_Hospital_Peter_Cook_STW Exterior_2_Keeper_House_Peter_Cook_STW

Mater Misericordiae University Hospital

In 1998 the Mater Misericordiae University Hospital appointed Scott Tallon Walker  Architects to prepare a development plan to include retaining some of the existing buildings on site which include protected structures, provide a major expansion of the adult hospital to 770 beds and the provision on site for the proposed National Pediatric hospital and the relocated Rotunda Maternity hospital.

The 5/9 storey extension to the Adult hospital includes 12 state of the art operating theaters, ICU, HCU, Accident and Emergency, Radiology and Diagnostic Imaging, Allied Health and Out Patients, Ward Accommodation. The project also includes Relocation of Energy Center, and support services such as catering and waste management.

A new hospital concourse links Eccles Street to the North Circular Road and is punctuated by a number of winter garden spaces ultimately this link will connect into the proposed National Pediatric Hospital and have links to the Metro North Mater station.

img2 img3 img6b img8b

Keeper House

Elevated above a river meander, the site of Keeper House is bounded within a Special Area of Conservation encompassing magnificent mature trees. A Neolithic ring fort to the north east, bears witness to the providence of the land. Views of distant mountains emerge through the trees to the east and south. The client sought a contemporary design approach to capture the unique characteristics of the site, to include a house and a separate lodge with its own aspect and privacy. The brief proposed a low energy design, maximising visibility, connectivity and enjoyment of the natural habitat as project criteria.

The scheme is set out around a three sided walled garden, gathering vehicles in a sheltered courtyard. The south wall shifts in plane to form a shared plantroom, while also creating privacy between each dwelling. Distant views are screened, to be later revealed when entering the main social space of each house. Common design elements are applied with subtle variation to each dwelling. Higher ceiling to social spaces, creates a dominant roof plane that floats over courtyard walls to announce entry. The main house faces south and east, with a central kitchen core that divides the plan into entrance hallway, dining area, study and living space. The lodge faces west; a distilled version of the main house plan.

Internally, the visual dominance of tree foliage through floor to ceiling glass gives seasonal definition. Bedrooms are arranged adjacent to the line of the courtyard wall, each room having direct garden access, with an external fern garden, outside shower and hot tub off the master en-suite. To the south, the connecting wall is planted with trained fruit trees, and forms a backdrop to a pathway which includes viewing platforms, and the river bank below, further harmonising landscape, architecture and occupant.

img1 img5 img7 img8

Posted in Uncategorized | Tagged , , , | Leave a comment